17.3.12

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2012


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2012
2 Απριλίου 2012

Με ένα βιβλίο πετάω!!!


Δυο αιώνες πριν, μια μέρα σαν τη σημερινή, γεννήθηκε στη Δανία ένα παιδί. Το όνομά του ήταν Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και ο μικρός Χανς έζησε με πολλές στερήσεις. Στα δεκατέσσερά του χρόνια έμεινε ορφανός από τον πατέρα του και αναγκάστηκε να δουλέψει για να βγάλει χρήματα. Από παιδί ωστόσο ο Χανς αγαπούσε τα παραμύθια. Ποτέ του δεν τα αποχωριζόταν. Διάβαζε πολλά παραμύθια και με τη φαντασία του ταξίδευε στο όνειρο και τη μαγεία. Όταν μεγάλωσε άρχισε να γράφει κι ο ίδιος παραμύθια. Οι άνθρωποι της εποχής του έβλεπαν τον ονειροπόλο μοναχικό Χανς και τον περιφρονούσαν. Μα εκείνος είχε φίλους που κανείς άλλος δε φανταζόταν. Ένα ασχημόπαπο που έγινε κύκνος, ένα αηδόνι που μάγεψε έναν αυτοκράτορα, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, το μολυβένιο στρατιωτάκι και αμέτρητους άλλους. Σιγά σιγά ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κατάφερε να γίνει ο πιο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών. Οι ήρωές του μέχρι σήμερα προσφέρουν στα παιδιά αγάπη, χαρά και συγκίνηση.

Το 1966, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, καθιέρωσε τη 2η του Απρίλη, μέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Έτσι κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου δεν τιμάμε μόνο αυτόν τον σπουδαίο συγγραφέα αλλά τιμάμε το ίδιο το παιδικό βιβλίο.

Το βιβλίο όμως γιορτάζει και πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα. Και μαζί του μπορούμε να γιορτάζουμε κι εμείς. Γιατί κάθε μέρα μπορούμε να ονειρευόμαστε, μπορούμε να "πετάμε" με τη φαντασία μας, μπορούμε να προβληματιζόμαστε, να ταξιδεύουμε σε κόσμους μαγικούς, να κάνουμε καινούριους φίλους, να ανακαλύπτουμε κρυμμένες χαρές και πρωτόγνωρες ομορφιές, να ζούμε κι εμείς όπως ο μικρός Χανς το όνειρο και τη δική μας ξεχωριστή μαγεία, συντροφιά με ένα καλό βιβλίο. Ένα ωραίο σύνθημα λέει: “Με ένα βιβλίο πετάω”. Αφήστε λοιπόν την καρδιά και το νου σας να πετάξει στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Είμαι σίγουρος πως θα απολαύσετε το πιο όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι της ζωής σας.
Χρόνια Πολλά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗΣ, Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου