ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΟΥ

 Οι πειρατές της Καταστροφικής
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
     ...Δυσκολεύτηκαν, βέβαια, πολύ να μάθουν να συνεργάζονται και να παίζουν χωρίς να διαμαρτύρονται ή να μαλώνουν. Κάθε αρχή και δύσκολη. Και τι δε σκαρφίστηκαν για να νικήσουν ο ένας τον άλλο. Χτυπήματα κάτω απ' τη μέση, τρικλοποδιές, γαργαλητά, τράβηγμα φανέλας, δωροδοκίες με σεντούκια θησαυρών. Είδε και έπαθε το σοφό δελφίνι να τους κάνει να κόψουν τις κακές συνήθειες και να βάλουν μυαλό. Σιγά σιγά όμως με πολλή πολλή προσπάθεια, τα κατάφεραν.
    Τα ψαράκια, οι ιππόκαμποι και τα άλλα πλασματάκια του βυθού ξεμύτισαν από τις κρυψώνες τους και δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν. Οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι, ο Αμπεμπαμπλόμ και ο Τουκιθεμπλόμ, πανηγύριζαν σα μικρά παιδιά. Σε λίγο κατέφθασε και το κανάλι του βυθού Άλφα Βήτα Μπουρμπουλήθρα με τη δημοσιογράφο Λήδα Γαρίδα. Ο επόμενος ποδοσφαιρικός αγώνας των πειρατών ήταν συναρπαστικός. Αμπεμπαμπλόμ εναντίον Τουκιθεμπλόμ με τερματοφύλακες τον πράσινο και τον κόκκινο παπαγάλο. Η Λήδα άρχισε να περιγράφει γεμάτη αγωνία:
      “Κυρίες και κύριοι, ο Αμπεμπαμπλόμ έχει τώρα τη μπάλα και κατευθύνεται τώρα προς το αντίπαλο τέρμα, περνάει ένα κουπί, μια ψαροκασέλα, μια άγκυρα κι έναν καταπέλτη, κάνει μια καταπληκτική ντρίπλα στον Τουκιθεμπλόμ, σουτάρει...και ναι, η μπάλα χτυπάει στο κόκκινο κατάρτι και μπαίνει γκολ. Μα ο Τουκιθεμπλόμ δεν παραπονιέται, τρέχει γρήγορα να τον συγχαρεί. Αγκαλιάζονται και φιλιούνται, φιλιούνται κι αγκαλιάζονται, χορεύουν μάμπο και σάμπα με τους παπαγάλους αγκαλιά, κάνουν κατακόρυφες τούμπες και μακροβούτια, κλαίνε από συγκίνηση, ανταλλάσουν τις φανέλες τους, πανηγυρίζουν χέρι χέρι, πόδι πόδι, μύτη μύτη, αφτί αφτί, σηκώνουν τον διαιτητή Καβούρη στον ώμο τους και πανηγυρίζουν πάλι όλοι μαζί. Ναι, κυρίες και κύριοι του γλυκού και του αλμυρού νερού, η “στρογγυλή θεά” έκανε και πάλι το θαύμα της. Γιατί σημασία δεν έχει η νίκη αλλά η προσπάθεια και η χαρά του παιχνιδιού, και αυτό το ένιωσαν βαθιά μέσα τους οι δυο πειρατές”, συμπλήρωσε η πορτοκαλιά δημοσιογράφος με τις λεπτές κεραίες...


ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Θεματικός άξονας βιβλίου: ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΙΑ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:


Τούτη η αληθινή ιστορία, το παράξενο αυτό παραμύθι δεν έγινε μια φορά κι έναν καιρό, αλλά χίλιους καιρούς πριν, χίλια κι άλλα τόσα χρόνια πριν. Μου την είχε διηγηθεί ένα αστεράκι πριν πέσει και χαθεί οριστικά από τον ξάστερο ουρανό. Του την είχε πει σε μια σύναξη πλανητών, σε ένα πλανητικό συνέδριο, ο βασιλιάς ήλιος. Μιλούσε για έναν παράξενο πλανήτη που όλα λειτουργούσαν διαφορετικά. Ο πλανήτης αυτός που βρισκόταν τριακόσια εξήντα πέντε χιλιάδες εννιακόσια είκοσι τέσσερα έτη φωτός μακριά από τη γη ήταν ο πλανήτης της φαντασίας, γνωστότερος στους αστρονομικούς κύκλους ως ο πλανήτης Φι.
Σ' εκείνο τον πλανήτη γίνονταν τα πιο παράξενα και φανταστικά πράγματα. Οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν ανάποδα και ο χρόνος κυλούσε προς τα πίσω, τα αεροπλάνα κινούνταν πάνω στις ράγες και τα τρένα πετούσαν στον ουρανό, οι δάσκαλοι, όταν δεν έκαναν μαγικά κόλπα, κάθονταν στα θρανία και οι μαθητές τους έκαναν μάθημα, οι παπαγάλοι ήξεραν εκτός από ξένες γλώσσες, ξένους χορούς, οι γάτες γαύγιζαν και οι σκύλοι νιαούριζαν, οι αγελάδες έκαναν “κοάξ κοάξ” και οι βάτραχοι “μου μου μου”. Επίσης, οι βιολιστές δεν έπαιζαν στην όπερα αλλά πάνω στις στέγες των σπιτιών, ενώ οι παλαιστές δεν πάλευαν στην παλαίστρα αλλά τραγουδούσαν στην όπερα. Αυτά κι άλλα πολλά γίνονταν στον πλανήτη Φι.
Οι κάτοικοι που ζούσαν στον πλανήτη της φαντασίας είχαν περισσότερη φαντασία και από εμάς που ζούμε εδώ στη γη αλλά κι απ' όλους όσους ζούσαν στους άλλους πλανήτες του γαλαξία. Μόνο ένα πράγμα δεν μπορούσαν να φανταστούν: Γιατί είχαν τόση φαντασία και τι θα γινόταν αν την έχαναν; Είχαν, βλέπετε, τόση φαντασία κι ήταν πραγματικά τόσο ευτυχισμένοι που δεν αναρωτιούνταν πώς συνέβαινε αυτό, μιας και τα πιο απίθανα πράγματα τους φαίνονταν φυσιολογικά. Όπως ο καινούριος τους βασιλιάς, ο βασιλιάς Πληκτρολόγιος ο διάδοχος του βασιλιά Λεξιλόγιου που τον είχε διαδεχτεί στο θρόνο, όταν ο τελευταίος αρρώστησε βαριά.
Ο ΤΡΙ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙ
Θεματικός άξονας βιβλίου: Το μήνυμα της Αγάπης


Απόσπασμα από το βιβλίο:

"...Το τριγωνάκι μαγεμένο από τα λόγια του Αγγέλου, χωρίς να χάσει χρόνο γλίστρησε αθόρυβα προς τη είσοδο του καταστήματος και μιας και ήταν περασμένα μεσάνυχτα περίμενε τη στιγμή που το αφεντικό θα ξεκλείδωνε το επόμενο πρωί την πόρτα για να το σκάσει κρυφά, να γλιστρήσει αθόρυβα έξω στη χιονισμένη πολιτεία.
«Μακάρι να είχα το θάρρος να σε ακολουθούσα. Φοβάμαι όμως το χειμώνα και την παγωνιά», είπε η χριστουγεννιάτικη μπάλα και συμπλήρωσε: «Θα σε θυμάμαι πάντα Τρι. Καλό σου ταξίδι. Πού ξέρεις, μπορεί κάποτε να ξανασυναντηθούμε».
Το τριγωνάκι της απάντησε με ένα γλυκό «τρι, τρι» αποχαιρετώντας την. Ήταν η ώρα που το αφεντικό ξεκλείδωνε την μεγάλη ξύλινη πόρτα. Διστακτικά, ξετρύπωσε αθόρυβα και βρέθηκε έξω στον χιονισμένο δρόμο..."


Η ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΘΕΑ

ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΓΛΥΠΤΑΗ μικρή Μελίνα
Θεματικός άξονας βιβλίου: Κλοπή πολιτιστικών αγαθών


Απόσπασμα από το βιβλίο:

''...Κι όντως, σαν ξύπνησε η Μελίνα ήταν στην είσοδο ενός μουσείου. Από μακριά ακούστηκε ο υπόκωφος ήχος ενός μεγάλου ρολογιού που βρισκόταν στην κορυφή ενός πανύψηλου πύργου. Ήταν περασμένα μεσάνυχτα. Σε λίγη ώρα θα ξημέρωνε στην πόλη και τότε θα άρχισαν εκεί σπουδαίοι αθλητικοί αγώνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πήγε να σπρώξει τη βαριά σιδερένια πόρτα του μουσείου, μα το αέρινο κορμί της πέρασε σαν καπνός μέσα από την ύλη. Ο φύλακας δεν αντιλήφθηκε την παρουσία της. Ούτε άκουσε το χλιμίντρισμα από το αλογάκι της Σελήνης, σαν η μικρή Μελίνα μπήκε στην μεγάλη αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και χάιδεψε τον αγαπημένο της φίλο. Εκείνο το βράδυ θα σημειωνόταν η πιο μεγάλη και η πιο νόμιμη απόδραση στην ιστορία του πολιτισμού...''


ΤΟΥΜΠΑ ΚΟΥΜΠΑ ΛΟΥΜΠΑΜΠΑΘεματικός άξονας βιβλίου: Ειρήνη-Πόλεμος


Απόσπασμα από το βιβλίο:

          Ο Πολεμώτατος και η παρέα του

''...Κάποιος όμως δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένος μ’αυτό το ταξίδι. Καθισμένος στην σιδερένια πολυθρόνα του, στον ψηλό πύργο με τις μαύρες κουρτίνες και τα σκοτεινά δωμάτια διάβαζε το χοντρό βιβλίο με τις τρομακτικές συνταγές. Είχε φτάσει στη σελίδα 33333 όταν φώναξε ενθουσιασμένος: Το βρήκα! επιτέλους το βρήκα! πετάχτηκε όρθιος και άρχισε να τρέχει προς το σκοτεινό δωμάτιο με τα τρομακτικά παιχνίδια. Παραλίγο να γλιστρήσει απ’ την ταραχή του και να πέσει μέσα στην πισίνα με τους τεράστιους λευκούς καρχαρίες που έτρεφε στο στοιχειωμένο κάστρο που ζούσε. Η μυστηριώδης σελίδα έγραφε με κεφαλαία γράμματα:

ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ
Ο,ΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΙ,
ΟΠΩΣ:

ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ,
ΠΑΙΧΝΙΔΟΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ
ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ...''


 
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ 

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Θεματικός άξονας βιβλίου:
Περιβάλλον-Ανακύκλωση

Απόσπασμα από το βιβλίο:

"...Δεν ξέρετε ότι απαγουρεύεται η κυκλοφουρία μετά τη δύση του ηλίου;» τους ξαναρώτησε ο φρουρός. Και αφού τους ανακοίνωσε τη διαταγή απαγόρευσης της κυκλοφορίας που είχε εκδώσει ο υπουργός περιβάλλοντος, συνέχισε στον ίδιο αυστηρό τόνο, προκαλώντας τους ανείπωτο πόνο:
«Πριν σας συλλάβου για διατάραξη κοινής χουματερής ησυχίας, είμαι υποχρεουμένους να σας διαβάσω όλη τη διαταγή για να ξέρετε κι εσείς τα δικαιώματά σας. Η διαταγή έχει ως εξής: Από τις έκτης απογευματινής ώρας κι εντεύθεν, απαγουρεύουνται τα σούρτα φέρτα εντός της χουματερής. Παν σκουπίδιον, μπουλαλίδιον, πλαστικίδιον, μπαταρίδιον ή χαρτίδιον περιφερόμενον ασκόπως ένθεν κακείθεν, θα συλλαμβάνεται ως ύποπτον απόδρασης με σκοπόν την ανακύκλουσην και θα φυλακίζηται πάραυτα. Έχετε του δικαίουμα να μη μιλήσιτε. Ό,τι όμους πείτε θα στραφεί ιναντίουν σας», είπε γεμάτος ικανοποίηση ο φρουρός, σα να είχε συλλάβει τους μεγαλύτερους εγκληματίες του κόσμου.
Και βγάζοντας από την τσέπη του μια μεγάλη μαύρη σακούλα απορριμμάτων, άπλωσε την απόχη του για να μαζέψει τα θαρραλέα σκουπίδια..."

__________________________________________________________________

«Και στον έκτο κάδο ποιος θα μπει;» ρώτησε απορρημένα ο Τίλιος Δεντρίλιος.
«Ε, δε βλέπετε; Διαβάστε τι γράφει», τους παρότρυνε η Ανακύκλωση.
«Ανακύκλωση βιομήχανων και υπουργών;;;» πετάχτηκε ο υπουργός.
«Μα δεν καταλαβαίνω. Εγώ γιατί;» είπε κάνοντας τον ανήξερο ο Βρωμύλος.
«Για να σου αλλάξουμε επίθετο και μυαλό», απάντησε η Ανακύκλωση.
«Και τι θα γίνω;»
«Από Βρωμύλος, θα γίνεις με το περιβάλλον φίλος», του απάντησε η Ανακύκλωση καθώς ο Λάκης ο Παπαγαλάκης επαναλάμβανε τραγουδιστά: «Με το περιβάλλον φίλος, θα γίνει κι ο Βρωμύλος...''