20.12.14

Ένα ευχαριστώ καρδιάς στις Εκδόσεις Vakxikon και την ποιήτρια Ασημίνα Ξηρογιάννη για την τιμή να συμπεριλάβει τον μονόλογό μου σε ηλεκτρονική και προσεχώς έντυπη έκδοση. Δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες απαντούν στο ερώτημα γιατί γράφουν, αναφέροντας τις επιρροές τους.

Μονόλογοι ανδρών συγγραφέων
Επιμέλεια: Ασημίνα Ξηρογιάννη

Γράφει ο Γιώργος Κατσέλης*

Ο μυστικός κήπος μου


Μια πολύχρωμη πεταλούδα ανοίγει τα φτερά της ζωγραφίζοντας στον καμβά τ' ουρανού νεράιδες, δράκους, ιππότες, βασιλιάδες, ζώα και παράξενους ανθρώπους. Λίγο παρακάτω ένα δέντρο απλώνει τα κλαδιά του, φορτωμένα με λογιών λογιών λέξεις. Πώς λικνίζονται τα μαγικά κορμάκια στο φύσημα του ανέμου. Πώς μιλάνε τη γλώσσα των αγγέλων, των πουλιών, των παιδιών και των κυμάτων. Άλλα είναι αδύνατα, εύθραυστα, ευσυγκίνητα. Κι άλλα πάλι δυνατά, ρωμαλέα, κόκκινα σαν τη φωτιά. Όλα είναι όμορφα. Τ' αγαπάω και τα φροντίζω.
 
«Ε,ε, κύριε Σορόκο... Κόπασε λίγο την ορμή σου και θα μας πάρεις τα κορμάκια!»
«Αυτό θέλω κι εγώ! Να τα πάρω και να τα σηκώσω και στον κόσμο να τ' απλώσω!»
«Πάρε τα, κυρ Άνεμε! Χαλάλι σου!»
 
Ο κήπος μου είναι ανθισμένος με λέξεις. Κάθε μέρα έρχονται τα παιδάκια και παίζουν. Βάφουνε τα χέρια τους με τους κραγιόνια των εικόνων, βάφουνε το στόμα τους με των λέξεων τη χλωροφύλλη, βάφουνε την καρδιά τους με την αγάπη για τους ανθρώπους. Μετά, παίρνουν μια βαθιά ανάσα και μυρίζουν τα τριαντάφυλλα και τα γιασεμιά. Πιο ωραία απ' όλα μυρίζει η Αγάπη και η Ειρήνη. 

Κι ύστερα... Α, ύστερα ταξιδεύουν στον πλανήτη της φαντασίας, παίζουνε με τον Τρι, το τριγωνάκι, ντύνονται πειρατές και συναντούν την δέκατη τρίτη θεά. Πότε πότε πιάνουν κουβέντες με τον ζωγράφο Θεόφιλο ή τον κυρ Αλέξανδρο απ' τη Σκιάθο.
 
Σαν πέσει το βράδυ τραγουδάνε κάτω απ' τον έναστρο ουρανό ετούτον τον μελωδικό σκοπό:

Σαν ανθίζει ένα βιβλίο
ένα αστέρι μαγικό
λάμπει στων παιδιών τα μάτια
δυο φορές πιο φωτεινό.

Σαν μιλάει ένα βιβλίο
στάζει δροσερή πηγή
πίνουν του καιρού οι διαβάτες
και ανοίγουν οι ουρανοί.

Στων θαυμάτων την αυλή
κάνουν κύκλο τα παιδιά
κλείνουν την αγάπη μέσα
και φωνάζουν δυνατά:

Βιβλιοφάτε, βιβλιοπιείτε
βιβλιο-ονειρευτείτε
παίξτε, βιβλιοχαρείτε
βιβλιο-αγαπηθείτε.

Ο κήπος μου είναι φορτωμένος με λέξεις. Όλες τις αγαπάω και τις φροντίζω. Δεν υπάρχουν κακές λέξεις. Υπάρχουν ακόμα κακοί άνθρωποι. Μακάρι να τους έκανα όλους καλούς. Δώσ' μου, θεέ μου, τούτη τη χάρη. Δώσ' μου τούτη τη χαρά. Να δω την ειρήνη στον κόσμο, να δω τα χορτασμένα στόματα των ανθρώπων, να δω τον ήλιο να λάμπει στα πρόσωπα των παιδιών.

Γράφω για παιδιά...
 
Για όσους νιώθουν παιδιά...
 
Γράφω για να έναν καλύτερο κόσμο...*Ο Γιώργος Κατσέλης έχει εκδώσει τα βιβλία για παιδιά Τούμπα κούμπα λουμπαμπά (εκδόσεις Modern Times 2009), Ο βασιλιάς Χαρτούρος και οι Ιππότες της Χαμένης Ανακύκλωσης (εκδόσεις Modern Times, 2010), Ο Τρι το τριγωνάκι (εκδόσεις Τετράγωνο, 2010), Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά (2011), Στον Πλανήτη της Φαντασίας (2012), Οι πειρατές της Καταστροφικής (2013) από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και Ο θησαυρός του Θεόφιλου (Εκδόσεις Χριστάκης, 2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου